Италиански археолози разработват робот с изкуствен интелект, който сглобява различни

...
 Италиански археолози разработват робот с изкуствен интелект, който сглобява различни
Коментари Харесай

Робот с изкуствен интелект реди пъзел от древни фрески в Помпей

 Италиански археолози създават робот с изкуствен интелект, който сглобява разнообразни артефакти от открити разпръснати части. Това се случва посредством плана RePAIR – (Reconstructing the Past: Artificial Intelligence – Реконструиране на предишното: Изкуствен интелект).

Целта е да се сътвори революционен способ за унищожаване на една от най-изтощителните етапи в археологическото изследване – физическото възобновяване на развалени творби на изкуството.

Проектът е основан още през 2021 година и е отчасти финансиран от Европейския съюз. Технологията RePAIR може да реди комплицирани пъзели, чиито съставни елементи са развалени, с избледнели фигури, разпръснати и даже изчезнали. Програмата за изкуствен интелект може да изследва многочислените части от антична римска ваза и да дефинира по какъв начин те си пасват. След това чифт роботизирани ръце сглобяват вазата.

„ Искахме да спестим скъпото време на археолозите, което те губят при сглобяване на фрагменти. Този развой може да им отнеме години, а може и в никакъв случай да не завърши “. Казва един от създателите на RePAIR, Охад Бен-Шахар, пред Haaretz.

Първата спирка е Помпей

Една от първичните цели на плана съставлява стенописи на 2000 години от Помпей, древен римски град, заровен под пласт от вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 година

Подобно на доста други предмети, открити по време на разкопките в Помпей, хиляди фрагменти от фрески са непокътнати под пластовете вулканична пепел. Но след изследване експертите заключиха, че наново сглобяване на тези фрагменти от хора би било на практика невероятно. Поради тази причина от много години частите от пъзела са значително забравени в склад отвън Помпей.

RePAIR ще може да се оправи с тази комплицирана задача самичък – от сканиране до сглобяване. Роботът ще подреди частите като пъзел единствено за една нощ.

„ Компютърът ще ни показа междинни резултати, в случай че е належащо, и ще изиска консултация с човешки специалист, който да дефинира дали резултатът е добър или роботът се нуждае от корекции. Екип от археолози ще направляват робота в вярната посока “, изяснява Бен-Шахар. „ Досега хората са създавали машини, които да им оказват помощ. В нашия план хората ще оказват помощ на машините “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР